گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشت
دهان به عنوان اولین بخش دستگاه گوارش، از لب ها شروع شده و به حلق ختم می گردد و عمل جویدن، صحبت کردن، خندیدن، چشیدن، گازگرفتن و بلعیدن غذا را انجام می دهد. پوسیدگی دندان: میکروب های موجود بر روی دندان، باقی مانده های مواد غذایی را به اسید تبدیل می کنند. این اسید مینای دندان را به مرور حل کرده و پوسیدگی ایجاد می کند. پوسیدگی دندانی می تواند از یک دندان به سایر دندان ها سرایت کند. عوامل موثر بر ایجاد پوسیدگی دندان: میکروب ها، مواد قندی، مقاومت شخص و دندان و زمان و سرعت ایجاد پوسیدگی دندان پیشگیری از پوسیدگی دندان: رعایت اصول بهداشتی و تمیزکردن دهان و دندان برای حفظ سلامت دهان و دندان ها ضروری است. توصیه های خودمراقبتی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها: -مسواک زدن دندان ها توسط مسواک مناسب، استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید و با روش صحیح و مدت زمان مناسب و به طور منظم(حداقل روزی دو بار، هر بار دو دقیقه) -استفاده از نخ دندان(یکبار در روز، ترجیحاً شب بعد از مسواک زدن) و دهان شویه هایی که توسط دندانپزشک تجویز می شود. -تغذیه مناسب(مصرف کمتر نوشابه و تنقلات شیرین و چسبنده) -مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی وضعیت دهان و دندان و با دریافت وارنیش فلوراید(در گروه سنی 14-3 سال، سالی دو بار) توسط دندانپزشک یا مراقب سلامت، دندان های خود را محکم و در برابر پوسیدگی مقاوم کنید. پیام سلامت: شیار بین لثه و دندان، محل مناسبی برای گیرکردن مواد غذایی و تشکیل جرم دندانی است. تمیز کردن این ناحیه از دندان ها در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان بسیار موثر است. اداره آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت