۱۴۰۴ شنبه ۲۵ آبان
نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل سرطان ها

  نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل سرطان ها سرطان چیست؟ سرطان به مجموعه بیماری هایی اطلاق می شود که از تکثیر کنترل نشده سلول ها در بخشی از بدن بوجود می آیند. سلول هایسرطانی از روند طبیعی تقسیم و رشد سلول ها خارج می شوند. در یک جاندار سالم، همیشه بین میزان تقسیم سلول، مرگ طبیعیسلولی و تمایز، تعادل وجود دارد.روند رو به افزایش سرطان از دهه قبل و پیش بینی افزایش بیشتر آن در جهان نیاز به توجه و برنامه ریزی ویژه دارد. عوامل تغذیه ای و شیوه زندگی مستعد کننده ابتلاء به سرطان ها  مصرف زیاد چربی ها وروغن این عادت تغذیه ای، خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان پروستات را افزایش می دهد. مصرف زیاد مواد غذایی پر چرب، خصوصاچربی های حیوانی )گوشت قرمز، شیر و لبنیات پرچرب(، در بزرگ شدن پروستات موثر است. بطور کلی احتمال ابتلاء به سرطان بامصرف غذاهای حاوی اسید های چرب ترانس و اشباع وا ستنشاق مکرر بخارات روغن سوخته افزایش می یابد.  مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به سرطان معده با مصرف زیاد نمک افزایش می یابد. مطالعات متعددی نشان داده است که غذاهای نمک سود شده یکی از علل ابتلا به سرطان معده است. براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت اگر در 100 گرم یک محصول غذایی بیشتر از 5/ 1 گرم وجود داشته باشد، پرنمک و ا گر این مقدار کمتر از 3/ 0 گرم باشد کم نمک تعریف می شود. بنابراین در برنامه های غذایی باید به برچسب مواد غذایی توجه کرد و انتخاب مناسب داشت.  مصرف زیاد قند و شکر مصرف زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می کند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. خطر ابتلاء دیابتی ها بهسرطان پانکراس و کولون دو برابر است. مصرف زیاد قند و شکر و بالا بودن قند خون از طریق تاثیر بر توده بافت سینه شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.محصولات غذایی دارای قند افزوده و نوشابه های گازدار یا بدون گاز و سایر نوشیدنی هایی که حاوی قند افزوده هستند، در صورت مصرف زیاد خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهند. خطر مرگ و میر در اثر ابتلا به سرطان پانکراس در زنانی که بیشتر از 3قوطی نوشابه در هفته مصرف می کنند در مقایسه با زنانی که کمتر از یک قوطی نوشابه مصرف می کنند، 57 درصد بیشتر است.  روش نامناسب تهیه و طبخ مواد غذایی پخت گوشت در حرارت بالا، فراوری گوشت ها )انواع گوشت های دودی شده، نمک سود شده و یا اضافه کردن مواد شیمیاییو نگهدارنده به آنها در صنایع غذایی مثلاً در انواع سوسیس، کالباس(، تهیه غذاهای سوخته مانند کباب سوخته، جوجه کبابسوخته، نان سوخته، ته دیگ سوخته، پیازداغ سوخته، سیب زمینی سرخ کرده سوخته و مصرف غذای طبخ شده ای که به مدت زیاد مانده باشد از عوامل مستعد کننده ابتلا به سرطان هستند.  زندگی بی تحرک و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب  رعایت نکردن تعادل و تنوع در دریافت غذاهای مورد نیاز بدن عوامل تغذیه ای پیشگیری کننده از ابتلا به سرطان آنتی ا کسیدان ها گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند که رادیکال های آزاد )عوامل ایجاد کننده سرطان( را در بدن از بین برده و یا مانع از شکل گیری آنها می شوند و مهمترین آنها عبارتند از: ویتامین های C، E ، کاروتنوئید ها و سلنیوم که درمرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی، بروکلی و سیب زمینی شیرین، ذرت، مغزها )گردو، بادام، فندق، پسته(، زیتون، سبزی های برگ دار و سبز، روغن های گیاهی و سبوس گندم، هویج، میوه های نارنجی رنگ، کدو حلوایی، طالبی، سبزی های سبز تیره، کلم پیچ، اسفناج، ذرت، تخم مرغ، گریپ فروت هندوانه، ماهی و غذاهای دریایی، قلوه، جگر یافت می شوند. میوه ها و سبزی ها احتمال بروز برخی از سرطان ها در افرادی که روزانه حداقل 5 واحد )حدود 400 گرم( میوه و سبزی مصرف می کنند کمتر است.یک واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا یک لیوان میوه حبه ای یا یک چهارم از طالبی و معادل آن خربزه یا هندوانه و یک واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی برگی خام یا نصف لیوان سبزی پخته می باشد. فیبرهای غذایی میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات سبوس دار حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش ارتباط دارد. انواع مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از: گندم و جو کامل، سبوس، گندم، دانه ها، مغزها، سبزی ها، سیب، انگور، آلو، مرکبات و سایر میوه ها، جو، جو دو سر، سبوس جو دو سر، حبوبات، انواع لوبیا و نخود.فیبرها کاهش دهنده کلسترول بد خون ( LDL ) بوده و همچنین سبب پیشگیری از یبوست می شوند. اسیدفولیک ارتباط بین مصرف منابع غذایی غنی از فولات مانند حبوبات، سبزیجات برگی مانند اسفناج و مرکبات با کاهش انواعی از سرطان ثابت شده است. ویتامین D و کلسیم تحقیقات رابطه افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم را با کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه نشان داده است.

 

انتخاب حالت کور رنگی
با انتخاب حالت کوررنگی تصاویر این وبسایت متناسب با حالت کوررنگی شما بهینه می شود
آ+
آ
آ-